Gert Reunes studeerde in 2000 af als Master in de Logopedie en Audiologie aan de Universiteit Gent. Niet zo bijzonder zou u zeggen, moest het niet zijn dat Gert meer dan 35 jaar enorm zwaar stotterde vooraleer hij ging studeren voor logopedist.
Hij kon zijn praktijk starten in het ouderlijke huis. Zijn eerste praktijkruimte was het bureau van zijn vader. Zijn moeder bracht mensen wel eens een lekkere koffie. Mensen voelen zich thuis in deze huiselijke omgeving. Na het overlijden van zijn ouders werd het ouderlijk huis omgedoopt tot het GERLAU-centrum, een eerbetoon aan zijn ouders Gerard en Laurette.
Algemene Aanpak Stotteren of kortweg A.A.S. refereert naar harten AAS. Enerzijds gelinkt aan het kaartspel dat Gert zijn ouders vaak speelden. Anderzijds gelinkt aan het feit dat we als team therapie geven met een hart voor de mens die stottert. Passie en persoonlijke betrokkenheid bij het begeleiden van mensen die stotteren is onze grootste troefkaart.
Hoort u stotteren bij uw kind ? U vraagt zich af of een contact met een stottertherapeut nodig is ? Dan kunt u dit nagaan door het invullen van de ScreeningsLijst Stotteren.
Indien u ongerust bent of u hebt nood hebt aan adviezen, raden we een éénmalig adviesgesprek aan. In zo’n gesprek komt aan bod : uitleg rond de ontwikkeling van stotteren, uitlokkende factoren, risico-factoren, het verschil leren kennen tussen stotters versus onvloeiendheden die gelinkt zijn aan spraak- en taalontwikkeling en een adviesbundel op maat.
Daarna kunnen we de evolutie van het spreken van uw kind verder samen opvolgen (=monitoring).
Indien na monitoring beslist wordt om therapie op te starten, bieden wij meerdere therapieprogramma’s aan. Hieronder zijn ook programma’s die direct inwerken op de spraak van uw kind.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat er best therapie opgestart wordt voor 5 jaar.
In tegenstelling tot andere centra bieden we in ons therapiecentrum meerdere behandelvisies / therapieprogramma’s aan. Op maat van uw kind wordt samen met u beslist welk van onderstaand behandelprogramma passend is.
Behandelprogramma’s : keuze !
* Adviezen volgens het DCM programma
* Lidcombe therapieprogramma – we zijn één van de weinige therapiecentra in België die dit programma aanbieden, officieel getraind zijn en afgelopen jaren ervaring hebben opgebouwd
* Elementen van het MINI-KIDS programma
* Fluency shaping principes voor jonge kinderen : spreken op golfjes
* Ouderbegeleiding via handouts en persoonlijke adviesgesprekken
Aspecten die we belangrijk vinden :
* U kiest uit meerdere therapieprogramma’s / behandelingsvisies
* U bent als ouder tijdens de therapiesessies aanwezig en nauw betrokken
* Evoluties worden bijgehouden in een concrete schaal om vooruitgang samen te monitoren
DCM programma : Bij dit model kijkt men naar de verwachtingen die aan de communicatie gesteld worden (vanuit de omgeving of vanuit het kind zelf) en naar de spraakmotorische, talige, cognitieve of emotionele mogelijkheden van het kind. Een disbalans hierin lokt stotteren uit. Wanneer de verwachtingen (tijdelijk) verlaagd worden en de capaciteiten van het kind zo nodig vergroot, ontstaat er een betere balans. Het vermogen van het kind om vloeiend te spreken, kan dan rijpen.
Lidcombe therapieprogramma : Het doel van dit gedrags -therapeutisch programma is het versterken van de vloeiende spraak. In dit programma leert de ouder ook hoe hij of zij de behandeling thuis in spreeksituaties ook kan uitvoeren en hoe de stotterernst thuis gemeten kan worden. Deze metingen sturen het verloop van het programma.
Info over dit Internationaal gebruikte programma kan u vinden op: http://www.lidcombe.nl/lidcombe-programma
Meer info lezen ? Download fragment uit ons boek ‘Komen Spreken over stotteren : verhalen en adviezen’ (2015). Klik hieronder op folder downloaden.
De overgang naar het middelbaar en de tienerleeftijd wordt vaak gekenmerkt door fundamentele veranderingen : een groeiend zelfbewustzijn, de wens om bij een groep te horen etc. Het stotteren kan voor extra spanning en uitdagingen zorgen in deze periode waarin veel nadruk ligt op vrienden maken en erbij horen.
Bij de therapie voor tieners hebben we veel aandacht voor het zich comfortabel voelen bij spreeksituaties in de klas.
Daarnaast bieden we tieners die stotteren de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in groepssessies of spreekweekenden van vzw Best specifiek voor tieners (zie verder).
Hieronder kan u een folder downloaden met informatie voor leerkrachten in het lager, secundair en hoger onderwijs.
De BLS-therapie (BLS staat voor Bewust Leren Spreken) werd samengesteld en ontwikkeld door Gert Reunes die zelf meer dan 35 jaar stotterde. Na jarenlang zelf te hebben gestotterd en talrijke therapieën te hebben gevolgd, heeft Gert met behulp van zijn ervaringen, gedrevenheid en enthousiasme deze stottertherapie vorm gegeven. De therapie combineert zijn eigen ervaringen en die van honderden lotgenoten met een mix van elementen uit diverse andere therapiemethodieken. Tijdens de therapie wordt een spreekcontroletechniek aangeleerd die geleidelijk aan meer natuurlijk klinkt en meer vanzelfsprekend verloopt. Hiervoor worden tal van oefeningen uitgevoerd.
De BLS - therapie is aanvankelijk gebaseerd op de Fluency Shaping therapieprincipes maar werd doorheen de jaren aangevuld met Stutter Modification, aspecten van Acceptance en Committment (ACT) therapie en coachingsmethodieken uit de positieve psychologie. De therapie is wetenschappelijk onderbouwd.
Er wordt individueel met jou op weg gegaan. Er kunnen zowel spreekcontroletechnieken als stottercontroletechnieken aan bod komen.
Daarnaast worden strategieën aangereikt om makkelijker om te gaan met het stotteren : Het loslaten van teveel anticiperen of vermijden van spreeksituaties, de piekergedachten, stress en frustratie die ermee gepaard gaat...
We hechten veel belang aan :
* Leren toepassen van technieken in het dagelijks leven
* Leren toepassen van technieken in een groepscontext ; daarom werken we nauw samen met vzw BeSt : zie hieronder
Wij bieden momenteel ook therapiesessies online aan (Corona maatregel – telelogopedie is wettelijk goedgekeurd). De sessies vallen dus ook onder de terugbetaling van uw mutualiteitsdossier.
Aangezien wij vaak mensen begeleiden die ver wonen, bieden we al enkele jaren online coachingsessies aan via Skype. Sessies rond onderstaande thema’s maar het kan ook op maat zijn van uw vraag :
* Omgaan met stotteren bij het solliciteren en/of op de werkvloer : op welke manier het stotteren aanhalen tijdens een sollicitatiegesprek, tips om het spreekcomfort te verhogen …
* Stotteren makkelijker managen tijdens digitale spreeksituaties (calls, meetings)
* Piekeren/anticiperen op stotteren verminderen
* Een oefenschema opstellen voor het oefenen met spreektechnieken
Bovenstaande quote komt uit het ervaringsverhaal van iemand die broddelt in het boek 'Komen Spreken'.
Een broddelende spreker is moeilijk te begrijpen of moeilijk te verstaan. Moeilijk verstaanbare broddelende sprekers spreken de lettergrepen onvoldoende of vervormd uit, wat klinkt als binnensmonds spreken en slecht articuleren. Moeilijk te begrijpen broddelende sprekers gebruiken meer dan normaal normale niet-vloeiendheden, een slechte zinsbouw, monotoon spreken, veel stopwoordjes, woordvindingsmoeilijkheden en andere verschijnselen die de meeste mensen hebben wanneer ze oververmoeid zijn. Zij gebruiken deze onvloeiendheden om (hardop) tot de juiste formulering te komen, het lijkt op hardop denken.
In tegenstelling tot stotteren verbetert het spreken bij broddelen quasi direct bij meer aandacht voor het spreken. Daarom wordt het vaak ten onrechte gezien als slordigheid of zelfs luiheid: ‘hij of zij doet z’n best niet’.
Bij meer dan de helft van de stotterende sprekers is sprake van een broddelcomponent: een mengvorm. Als langzamer spreken (kortdurend) direct verbetering geeft, kan dat een aanwijzing zijn voor deze mengvorm.
Aangezien er vaak mengvormen voorkomen, wordt broddelen dan ook best behandeld door therapeuten die ook gespecialiseerd zijn in stottertherapie.
Na uitgebreide diagnostiek zal de behandeling zich richten op die aspecten van het broddelen die de communicatie nadelig beïnvloeden. De behandeling richt zich vooral op:
· bewustwording van de eigen spraak,
· vertragen van de spreeksnelheid,
· herkennen van woordstructuur en lettergreepuitstempeling,
· formuleren van zinnen en verhalen.
Klik op onderstaande knop om doorgelinkt te worden naar onze specifieke website over broddelen
WIJ ZIJN ER OM U TE HELPEN
Door onze expertise en inzet om te innoveren kunnen wij jou laten genieten van de laatste snufjes in stottertherapie. Onze eigen 360° video en VR studio maakt het mogelijk om nog sneller beter te leren spreken. Ook de interacties met A.I. avatars maakt het allemaal echt.
Voorjaar 2019. Tom Waes stelt de vraag aan de kijkers op Eén : Wie durft de uitdaging aan te gaan om een opleiding te volgen bij de Special Forces? Echt iets voor Zeger! Hij heeft voor niets schrik, behalve dat iemand er achter komt dat hij stottert. Tijdens zijn therapiesessie met Gert spreekt hij over deze ultieme uitdaging. Ook Gert daagt hem uit: “Schrijf je in!”
December 2019. Tijdens de 2de aflevering van Kamp Waes krijgen we Zeger te zien die vertelt over zijn diepste geheim: “Ik stotter…” Onmiddellijk ontfermt Vlaanderen zich over hem want iedereen zit wel met een probleem, maar Zeger stelt zich breekbaar op, hij durft ervoor uitkomen. De media hebben het nu niet meer alleen over Kamp Waes, ze storten zich op het verhaal van Zeger. Met zijn charisma ontpopt Zeger zich in de volgende uitzendingen tot één ieders lotgenoot.
Tijdens de periode van de Kamp Waes-uitzendingen komen Zeger en Gert vaak samen. Ze zijn er beide van overtuigd dat er nood is aan extra hulp. En samen gaan ze ervoor. Ze verzamelen een team van mensen rond zich, die bijna allemaal een stotterverleden hebben. Samen bedenken ze het project: ‘Kamp Zeger’.
In 2020 is Zeger één van de laatste vijf 'survivors' van Kamp Waes. Special Forces operator "Fly" bezorgt hem het mooiste compliment:
"Zeger heeft alle eigenschappen die we zoeken voor de pecial Forces. Zeger is de meest stressbestendige van de kandidaten geweest."
'
Gert en Caroline zijn (mede)-auteurs van onderstaande boeken :
- 'Als spreken moeilijk is' door Vuylsteke, P. en Reunes, G. (2001). Tielt: Lannoo.
- 'Spreken is Goud : hoe ik mijn stotteren overwin en logopedist werd' door Reunes, G. (2008). Academia Press Gent. Dit is de autobiografie van Gert Reunes
- 'Komen Spreken over stotteren': verhalen en adviezen' door Moerenhout, C. en Reunes, G.(2015). Academia Press Gent.
- 'De Survivalgids voor stotteren en broddelen' (voor kinderen) door Beyers, A. en Moerenhout, C. en Reunes, G. (2015). Uitgegeven bij Amibo.
Caroline en Gert werken aan hun vijfde boek:
"De mens die stottert" een boek over hun therapie ervaringen
We delen graag onze expertise. Sinds 2012 zijn Gert en Caroline gestart met een opleiding/specialisatiecursus tot stottertherapeut(e) gelinkt aan de activiteiten van vzw BeSt. De cursisten wonen minimum twee vzw BeSt spreekweekenden bij waar zij de mens achter het stotteren het belang van zelfhulp ervaren.
Klik op onderstaande knop voor de site www.stottertherapeute.be
Wij doen er alles aan om het de mens die stottert TOOLS te geven waardoor hij of zij blijvend vreugde kan blijven vinden in beter communiceren. Onze zelfhulp vereniging vzw BeSt is de ideale plaats om lotgenoten te ontmoeten en te leren van elkaar.
Dat is de beste nazorg die in Vlaanderen aanwezig is.
Spreekangst overwinnen is niet hetzelfde als stotterangst overwinnen. Een deel van de bevolking kampt ermee. Wil je meer weten hoe je je spreekangst kan overwinnen? Je kan hiervoor individuele begeleiding volgen bij één van onze therapeuten. Neem contact met ons op.
Citytrips, comedy nights, spreekweekenden, wereldstotterdagen worden ook door BV Algemene aanpak stotteren gesteund in samenwerking met vzw BeSt.
Bekijk hieronder enkele veel gestelde vragen plus antwoorden of bel naar 0495/27/26/73
Meestal is er via uw mutualiteit terugbetaling mogelijk. Een teruggave van 80 procent indien via verplichte verzekering. Via aanvullende verzekering kunnen sessies ook terugbetaald worden. Wij zijn een team van geconventioneerde logopedisten : wij volgen dus de standaard-tarieven, opgelegd door het RIZIV (overheid). Dit wil zeggen dat de cliënt het maximum van teruggave ontvangt van de mutualiteit.
Wij werken van maandag tot vrijdag van 8u tot 22u. Zaterdag van 9u tot 13u.
Je kan altijd beroep doen op de aanvullende verzekering van de mutualiteit. De aanvullende verzekering verschilt per mutualiteit. U kan ons contacteren voor meer info.
Ieder mens is uniek. Het resultaat is niet te voorspellen. Jouw historiek en persoonlijkheidskenmerken spelen een rol bij de progressie die je zal maken. Ook je motivatie en doorzettingsvermogen zijn belangrijk
Het belangrijkste is om de impact van het stotteren te verminderen. Zodat alle problemen tot een minimum kunnen worden herleid.
Door corona werd tele-logopedie toegestaan en vallen online sessies ook onder het terugbetalingssysteem. Wij hebben reeds enkele jaren ervaring met online therapie-sessies.
Stotteren kan altijd terug optreden bij iedere therapie die je volgt. Het is de mens die stottert die uiteindelijk zijn eigen therapeut moet worden en blijven. Wij doen er alles aan dat een hervallen niet zal gebeuren. Indien dit wel zou gebeuren kan een refresh folluw up sessie geboekt worden.
Iedereen die lid is van vzw BeSt (25€ per jaar) kan deelnemen. Wij juichen het toe dat zoveel mogelijk stottertherapeuten de missie van vzw BeSt ondersteunt en dat hun cliënten van de vzw BeSt activiteiten op de hoogte worden gebracht.
Ons team staat steeds paraat om nazorg te bieden. Dat kan via een "refresh-follow up" sessie. Deze kunnen heel snel ingepland worden voor ex-cliënten. Contacteer ons.