B.L.S. therapie
De BLS-therapie (BLS staat voor Bewust Leren Spreken) werd samengesteld en ontwikkeld door Gert Reunes die zelf meer dan 35 jaar stotterde. Na jarenlang zelf te hebben gestotterd en talrijke therapieën te hebben gevolgd, heeft Gert met behulp van zijn ervaringen, gedrevenheid en enthousiasme deze stottertherapie vorm gegeven. De therapie combineert zijn eigen ervaringen en die van honderden lotgenoten met een mix van elementen uit diverse andere therapiemethodieken.
Het uitgangspunt van de BLS therapie is dat de oorzaak van stotteren ligt in een “coördinatie-timings-stoornis” in de hersenen waardoor spreken, een ingewikkeld systeem dat moet worden aangestuurd door honderden spiertjes, niet vloeiend verloopt.
Tijdens de therapie wordt een spreekcontroletechniek aangeleerd die geleidelijk aan meer natuurlijk klinkt en meer vanzelfsprekend verloopt. Hiervoor worden tal van oefeningen uitgevoerd. Met andere woorden: men herprogrammeert het sturingsprogramma van het spreken van de mens die stottert. Door deze spreektechniek veelvuldig te oefenen in makkelijke en stap voor stap moeilijkere spreeksituaties zal het controlegevoel en het vertrouwen in het spreken groeien zodat men steeds meer vrijheid ervaart bij het spreken en meer natuurlijker zal leren spreken.
Deze therapie is aanvankelijk gebaseerd op Fluency Shaping therapieprincipes maar werd doorheen de jaren aangevuld met Stutter Modification, aspecten van Acceptance en Committment (ACT) therapie en coachings- methodieken uit de positieve psychologie.
De therapie is wetenschappelijk onderbouwd.
De opbouw van de therapie wordt op maat gemaakt en met behulp van een persoonlijk behandelingsplan gestructureerd aangeboden. Naast individuele therapie wordt er ook intensief samengewerkt met de zelfhulpvereniging vzw BeSt die spreekavonden, spreekweekends, citytrips, infoavonden etc. organiseert voor groepen van mensen die stotteren. Zie hiervoor de website van vzw BeSt.
Dankzij de samenwerkign met vzw BeSt ontstaan er extra mogelijkheden om sociale en communicatieve skills extra in te oefenen, om spreekcontroletechnieken verder te vervolmaken en uit te testen in groep, waarbij alle deelnemers elkaar motiveren en aanmoedigen.
Sinds 2020 werkt de groepspraktijk ook samen aan het project "Kamp Zeger". Deze spreekkampen onder leiding van Gert en Zeger willen mensen die stotteren in groep begeleiden in het ontwikkelen van een sterke, positieve mindset die gelooft in verandering.
TARIEVEN STOTTERTHERAPIE
TEAM VAN GECONVENTIONEERDE THERAPEUTEN
Wij zijn een team van geconventioneerde logopedisten. Dit betekent dat wij zijn toegetreden tot de nationale overeenkomst tussen logopedisten en verzekeringsinstellingen. Geconventioneerde logopedisten volgen onderstaande tarieven, opgelegd door het RIZIV.
Dit wil zeggen dat de cliënt het MAXIMUM weerkrijgt van de mutualiteit.
Bilan (onderzoek per sessie van 60 minuten) : 65,66 euro : teruggave ; 80%
Therapiesessie van 30 minuten : 28 euro : teruggave : 22,5 euro
Therapiesessie van 60 minuten : 56 euro : teruggave : 45 euro
TERUGBETALING VANUIT HET ZIEKENFONDS
Meestal is er via uw mutualiteit terugbetaling mogelijk. Dit bedraagt een teruggave 75% indien terugbetaling via de verplichte verzekering.
Via de aanvullende verzekering kunnen de sessies ook terugbetaald worden. Deze voorwaarden en tarieven zijn verschillend per mutualiteit.
Meer info hierover ontvangt u tijdens het intakegesprek.